30 Ekim 2012 Salı

GESHE MICHAEL ROACH - ELMASTIRAŞ


Elmastıraş aslında dünya tarihinde basılan en eski kitap ve kitapta yazdığına göre British Museum’da MS 868 tarihli bir kopyası varmış. Gutenberg İncil’inden 600 yüzyıl önceye ait bir Tibet Budist kitabı. Ancak Geshe Michael Roach kitabı, iş hayatındaki başarısı ve kendi deneyimleri ile yorumlayarak bizim için daha okunabilir bir hale getirmiş. Okunabilir diyorum çünkü ana kitaptan alıntıların dili oldukça ağır, bu haliyle bile çok sürükleyici bir kitap olduğu söylenemez. Ancak bu işe gönülvermiş kişilerin başucu kitabı niteliğinde ve bulması biraz zor.

Benim çıkardığım fikirler aslında herkesin bildiği, kendini geliştirmek isteyen ve iyiyi bulmak isteyen herkesin uygulaması gereken konular. Gerçekten bu tarz spritüel konulara inanıyorsanız, bu kitabı da okuyup uygulamanız belki de yazarın dediği gibi hayatınızın değişmesine neden olabilir.

Yazar Amerika’daki sayılı başarılı şirketlerden birinin yönetiminde ve bu anladığım kadarıyla ona giriş sayfalarında para ile spritüel yaşamın aslında ters olmadığını açıklama ihtiyacı hissettirmiş. Muhtemelen bu yönde çok soru almış olacak. Kazanılan para ile diğer insanlara daha çok fayda sağlanabileceğini, bunun aslında bir erdem olduğunu ve önemli olanın paranın nasıl kazanıldığı olduğunu vurgulamış. Para kazanmanın geriye bakıp yıllarca yapılan çalışmaların bir sonucu olduğunu görebilmemiz gerektiğini de hatırlatmış.
Yazarın iş hayatında faaliyet gösterdiği alan elmaslar ve elmas ile ilgili de bazı güzel bilgiler veriyor. Örneğin; en iyi derece renksiz elmas taşının D ile kodlandığını. Bir insan ile aranda santimlerce D elması varsa bile yüzeyine ışık vurmadıkça olduğunu fark edemeyeceğinizi. Bu son örneğin kitabın felsefesi ile de bir bağlantısı var. Her insanın potansiyelini simgeliyor; yani görmediğiniz henüz ışık vurmamış bir çok özelliğiniz olabilir diyor.
Elmasın ancak başka bir elmas tarafından çizilebileceği, bizim müfredatımızda ilk okuldan beri öğretilen bir konudur ama başka bir bakış açısı ile kişinin ancak kendisi tarafindan çizilebileceği yani size verilen zararların aslında sizden kaynaklandığını söylemek istiyor.
En sert doğal mineral elmasın, ikinci en sert doğal mineral olan yakuttan tam 3 kat daha sert olduğunu da bu kitaptan öğrendim.

Ana fikir “Boşluk’ hakkında da konuşmak gerekirse, bir şeyin tek başına bir anlamı olmadığını, bakanın bakış açısına göre değiştiğini ve herşeyin içinde gizli bir potansiyel barındırdığını tüm kitap boyunca vurguluyor. Bence bu konu gestalt teorisi ile de benzerlik gösteriyor. İlerki günlerde Gestalt teorisi ile ilgili de bir kitap hakkında yorumlarımı yazacağim ve benim gerçekten okumaktan müthiş zevk aldığım bir kitaptı.
Kitabı okuyup, zevk alanlar sanırım birçok yerde referans olarak gösterilen Choney Lama ile ilgili yazıları da okumak isteyeceklerdir, şahsen bende böyle bir istek uyandırdı. Buna ek olarak Tibet’li master Büyük Tsongkapa’nın ‘The great book on the steps of the path’ ve Hintli bilge Dharma Rakshita’nın ‘The Crown of knives’ ilk fırsatta okuyacağım kitaplardan olacak.

Kitabın içeriği kadar bazı hatırda kalan güzel bilgileri ve sözleri de sizinle paylaşmak isterim. Doğanın mükemmelliyete ulaştırmakta başarısız olduğu elmas oluşumuna Boart denmesi.
Hz.İsa’nın ‘Dikenlerden üzümler, devedikenlerinden incirler olmaz; sözü, ki bu günümüzde kullanılan ‘İyi bir sonuç, ahlaki olmayan bir davranıştan doğamaz’ sözünün kaynağı bence. Uzakdoğu dillerine ilgi duyanlar için Tibetce’de Korwa’nın kendini ebedileştiren sorun anlamına geldiği ve Korwa’dan uzak durmamız gerektiği gibi.

Son olarak kitaptan benim için hergün okunması gereken bir mantra’da çıktı, bunu da sizinle paylaşmak istiyorum belki sizde de bende yarattığı aydınlanma ve huzur etkisini yaratır.

·      Vermek bolluğu getirir, iyi bir dünya doğar ahlakla.
·      Sabır güzelliği getirir, zirveye ulaşır çabayla.
·      Konsantrasyon huzuru getirir, ilimden gelir özgürlük.
·      Merhamet dilediğimiz, herşeyi sunar önümüze.

Kitapta uygulamak isterseniz, ana amaca ulaşmayı sağlayacak bir sürü yöntem de var. O kısım biraz detaylı eğer buraya kadar yazdıklarım ilginizi çektiyse ve alıp uygulamaya karar verirseniz beni de sonuçlardan haberdar edin lütfen. J


1 yorum:

  1. Kitap incelemenizi okuduktan sonra merakım daha da arttı. Temin edip kitabı bitirdiğimde detaylı bir yorum yapmayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil