15 Ekim 2012 Pazartesi

BALTASAR GRACIAN - AKILLI YAŞAMA SANATI


17.yüzyılda yaşayan Baltasar Gracian tarafından kaleme alınmış, ‘Akıllı yaşama sanatı’ için Nietzsche ‘Avrupa kültürü ahlaki zeka konusunda bundan daha iyi ve karmaşık bir eser üretmemiştir.’ yorumu yaptıktan sonra buna tezat bir yorum yazmak benim haddime değil ancak karmaşık olduğunu düşünmem kesinlikle bunla alakalı değil, tüm kalbimle katılıyorum ki kitap kafanızı karıştırarak size düşünmeye sevk ediyor. Bir madde de verdiği tavsiyede, evet bu günün doğru ahlaklı insanı da böyle olmalı zaten derken, bir başka maddede evet daha iyi, daha mutlu, daha başarılı olmak için böyle olmak gerek diyorsunuz ve bazı ahlaki değerlerle çakışıyorsunuz.

Kitap bir başucu kitabı olarak adlandırılıyor ki bence kitabın en çok etkileyen noktası, 17. Yüzyılda yazılan ve tavsiye edilen şeylerin 21. Yüzyılda nasıl hala geçerliliğini koruduğu.  İnsanlar, dostlar, düşmanlar, başarı, mutluluk, ahlak, saygınlık hakkında verdiği tavsiyelerin bu kadar doğru olması, insanoğlunun 21. Yüzyılda yozlaşmadığını, çok değişmediğini, yumuşak karnının hala benzer olduğunu gösteriyor.
Eminimki her okunduğunda, siz olgunlaştıkça, farkı tecrübeler yaşadıkça kitaptan da farklı sonuçlar çıkaracaksınız, bugün karmaşık gelen, anlaşılmayan bazı noktalar, gün geçtikçe bir anlam kazanacak.
Kitap okunması gereken bir kitap. Okuduktan sonra tam bir aydınlanma yaşar mısınız bilmiyorum ama okuması çok zor bir kitap olmadığından, zorlanmadan size birşeyler katabilecek bir kitap.
Tavsiye ettiğim diğer kitaplarda olduğu gibi bu kitapta da referans gösterilen ve okunması gereken bazı kitap önerileri var. Hsun Tsu (Sun Tzu)’nun Savaş sanatı, Machiavelli’nin Hükümdar’ı, Lao Tse’nin Erdem kitabı.

Kısaca kitabı okuduktan sonra benim bir kenara not etmek istediğim ve  bana katma değer sağlayabileceğini düşündüğüm sözler şu şekilde:  Bu çıkarımların farklı okuyucular için bu kitapta çok çeşitlenebileceğini de söylemeden geçemeyeceğim. Eminimki bu kitabı 6 ay, 1 yıl sonra okuyup birşeyler yazmak istesem o zaman bana anlamlı gelen daha farklı çıkarımlarım olacaktır.
Gelelim sözler:

·      Kibarlık ve onur öyle erdemlerdir ki. Kime dağıtırsanız dağıtın yine de en çoğu sizde kalacaktır.

·      Şöhret, yapılmış şeylerden ziyade gizlenmiş şeylere bağlıdır.

·      Unutmayı öğrenin.

·      Karışıklığı gidermenin en iyi yolu işleri bir süre oluruna bırakmaktır. Küçük bir havuz, küçük bir hareketle bulanıklaştığında, sizin müdahalenizle değil, ona hiç dokunmamanız sayesinde yeniden temizlenir.

·      En büyük erdemin akıllı değilmiş gibi görünmek olduğu zamanlar da vardır.

Ve son olarak: Yalancılar iki başarısızlıktan müzdariptir, ne kendisi inanır, ne de ona inanılır.

5 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Merhaba, rica ederim. Umarım beğenmişsinizdir.

      Sil
  2. Peki bu kitabin pdf sini b@na ata bilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  3. Peki bu kitabin pdf sini b@na ata bilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  4. Abdullah Bey merhaba, bende malesef kitabın pdf i bulunmamaktadır.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil