20 Ekim 2012 Cumartesi

YASEMİN SOYSAL - TEK SUÇLU BEYNİNİZ

Ön yargımı dile getirmekten utansamda, bunu söylemenin kitap ile ilgili yorumumun ne kadar objektif olduğunu anlamanızda faydası olacağını düşünüyorum. Tavsiye edildiğinde herkes kişisel gelişim kitabı yazıyor ve o kadar yabancı yazar okumuşken beni tatmin eder mi diye düşünmedim değil, ancak okuduktan sonra kesinlikle fikrimin değiştiğini söylemem gerek. 

Kişisel gelişimi havada kalan kavramlardan ziyade, bilimsel yönleri ile açıklayan, kişisel gelişimden keyif alan herkesin okuması gereken bir kitap bence. Hatta kişisel gelişim kitabı okumam diyen yakınlarıma bile hediye ettim ve aldığım yorumlar çok pozitif oldu.
Anlatımda biraz tekrar yok mu? Evet var, bu da aslında bu kitap ile ilgili olumsuz düşüncelerimin sebebi. Sanki biraz daha kompak olarak bilgiler toparlanabilirmiş; ancak bu da yazarın yazım dili tabiki. 
Dikkat çeken konular ne derseniz?
Hemen hemen her kişisel gelişim kitabında gecen 21 günlük alışkanlık süresini, şimdi kafamda oturdu diyecek şekilde açıklıyor. Neden sadece düşünmenin, hayal etmenin ve yazmanın bile bizi isteklerimize ulaştırmakta başarılı olacağını açıklıyor ve güzel bir örnek ile pekiştiriyor. Beynin düşünmek ile yapmanın farkını ayırt edemediğini limon örneği ile açıklıyor. Yemeseniz bile limon dendiğinde ağzınızın kamaşmasının aslında beynin nasıl algıladığını gösteren güzel bir örnek olduğunu yazmış.
Küçüklükteki kodlamaların, hayatımızın geri kalanını nasıl etkilediğini anlatıyor ki kanımca bu kısım biraz daha genişletilebilirmiş.
Çoğu kişisel gelişim kitabında olmayan, yanlış hatırlamıyorsam Mutluluk hikayesi isimli kitap da bu şekilde alıntılar yapıyordu, bilimsel kaynaklara dayandırma kullanılmış. Mesela nörolojik otoyollar, kullanmayı sevdiğimiz placebo etkisine dair araştırmalar, ve bazı olaylara verdiğimiz tepkilerde aslında o tepkiyi vermemizin ana sebebinin, geçmiş hayatımızda o tepkiyi verdiğimizde vücudumuzun salgıladığı peptitlerin sebep olması gibi.
Anlayacağınız üzere peptitlerle ilgili tepkiler genelde negatif tepkiler; sinirliyken yemek yemek ya da bir duruma agresif cevap vermek.
Genelde yorumlarımın sonunda yazdığım gibi, devamını kitabı okuyarak sizin bakış açınız ile degerlendirmenizi tavsiye ediyorum. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder