11 Ekim 2012 Perşembe

SETH GODIN - MOR İNEK



Seth Godin'in 'Mor inek' isimli kitabının kapağında, ‘Okunması gereken bir başyapıt.’ yazıyor. Jay Levinson, Al Ries gibi pazarlama dünyasının yakından tanıdığı kişiler ise arka kapakta kitapla ilgili güzel eleştirilerde bulunmuşlar. Benim düşüncem de, okuduğunuzda pişman olacağınız bir kitap olmadığı ancak pazarlamadan zevk alıyorsanız, yani onu mecburiyetten değil sevdiğinizden okuyup araştırıyorsanız, eminim cok daha başarılı, ufkunuzu açan kitaplar okumuşsunuzdur.

Kitapta benim dikkatimi çeken noktalardan size bahsetmek istiyorum.
4 adet ile başlayıp, farklı dönemlerde farklı kişiler tarafindan sayıları artmış olan pazarlamanın P’leri, Seth Godin tarafından 9’a çıkarılıyor.
Bunlar neler derseniz? Production, pricing, promotion, positioning, publicity, packaging, pass along, permission ve PURPLE COW.
Kısaca üzerinden geçmek gerekirse: Product yani ürün production a yani üretime çevrilmiş, bencede karlılık ve süreklilik için bu kavramın eklenmesi mantıklı.
Place yani müşteri ile buluşulan yer çıkarılmış ki, positioning’i yani konumlandırmayı doğru yapmak demek bunu da kapsadığından, bence bu da mantıklı.
Bilinirlik, ambalaj, kulaktan kulağa yayılma; WOM’u P’lere uydurmak isteyince pass along kavramı girmiş işin içine ve PURPLE COW mor inek, yani ürün.

Açıkcası benim görüşüme göre, kitabın giriş kısmı devamından daha dikkat çekici. Baktığımızda bu doğru bir strateji, belki de tüm kurşunlar burda harcandı. Ara kısımları yetersiz bulmak ile beraber son bölümde verdiği örnekler keyifli, örneklerin sitelerine girip bakmanızı tavsiye ederim. Mesel, et üzerine kartvizit, bir süredir Türkiye'de de trend olan cup cakeler ile ilgili cake spy, nonprofit marketing blog ve bunun gibi diğerleri.

Devamı ve detaylar için kitabı okumanız ve kendi algınızdaki seçicilik ile kendi çıkarımlarınızı yapmanız gerekecek. Dürüstçe söylemek gerekirse, bu kitap ile ilgili diğer okuyucuların yorumlarını da merak ediyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder